ICNAB

Kamen temeljac za Aladžu džamiju

Sarajevo, 29. maj 2014. (MINA)  - U petak 30. maja 2014. nakon džume namaza svečano će se obaviti polaganje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Aladža džamije u Foči.

Džumu namaz će imamiti i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Svečanosti će prisustvovati   i  delegacija Direkcije vakufa Republike Turske koju će predvoditi generalni direktor Generalne direkcije vakufa  Adnan Ertem.

U martu ove godine potpisan je protokol o obnovi Aladža džamije između Direkcije vakufa Republike Turske  i Vakufske direkcije IZ-e u BiH. Obnova i ponovna izgradnja će se vršiti prema  projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine  uradila firma „Delta -3 Infinitet Mostar“, a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS.

 

Izvođač radova biće renomirana  firma „Sama Inşaat“  iz Burse. Sama Inşaat se već trideset godina, između ostalog, bavi projektovanjem, izgradnjom rekonstrukcijom i obnovom starih kulturno-historijskih objekata. Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca.