ICNAB

Svečano otvorenje džamije u Hamiltonu

Otvaranje centra - džamije je zakazano za subotu 23. juna 2018. godine sa početkom u 11 sahata prije podne.  Manifestacija otvaranja počinje u petak sa džuma namazom, nastavlja se mevludom u petak naveče, te u subotu završava činom otvaranja i svečanom večerom. 


Glavni gost na otvaranju je Reisu-l-ulema Dr. Husein ef. Kavazović sa svojim saradnicima. Zatim hafiz Senad ef. Podojak, Dr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike sa svojim saradnicima i istaknuti izvođač ilahija i kasida i veliki čuvar bosanskohercegovačke kulture i tradicije Eldin Huseinbegović. Pored navedenih gostiju pozvani su najistaknutiji predstavnici političkog, akademskog i vjerskog života Kanade, Ontaria i grada Hamiltona. 

 

Veliki je značaj džamije u životu. Članovi naše zajednice su ponosni što su zajedničkim snagama izgradili džamiju na mjestu gdje nikada nije bilo džamije. Taj veliki trud je za dobro ne samo Bošnjaka i njihove djece, ne samo kanadskih muslimana na ovim prostorima, već za dobro svih ljudi dobre volje koji rade za svjetliju i ljepšu budućnost čovjeka i civilizacije uopšte.

 

Džamija je prostor gdje se kolektivno doživljava svoja vjera, domovina, rodni kraj, nacija, kultura, tradicija. Zbog toga ljudi u džamiji provode svoje slobodno vrijeme. Zato jerazumno i razložno poređenje džamije sa džennetskim baščama na ovome svijetu. To je članove naše zajednice podsticalo na gradnju džamije, jer su džamije mjesta gdje seAllahu dž.š. moli, škole gdje se uči i mjesta za svako dogovaranje. Zahvaljujući Allahu dz. š. možemo biti sretni što svjedočimo postojanje veleljepne džamije, sretni što smodoživjeli kako se uspješno žrtvuje imetak, trud, volontiranje i rad  na Allahovom putu.

 

Naša džamija je sada tu da se u njoj ljudi mole jedinom Bogu, da se generacije poučavaju univerzalnim principima islama, temeljnim moralnim postulatima. Radost zbogskorašnjeg otvaranja dijele svi dobri ljudi, a najviše članovi naše zajednice. U tradiciji bosanskih muslimana - Bošnjaka otvaranje džamije znači otvaranje prema svima koji jepoštuju. Džamija unosi radost u srce i vraća sreću u zajednicu. Zahvalni smo Bogu dž.š. što nam je omogućio dočekati ovaj svečani dan otvaranja naše džamije.

 

Zahvaljujemo se svima koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog dž.š. blagoslovi našu džamiju i našu zajednicu i sve njene članove.