ICNAB

Održan međureligijski dijalog u Des Moines, IA

U Zion Luteran crkvi u nedjelju, 21. januara 2018 godine, održan je drugi po redu međureligijski dijalog, na temu  "Blagdani u Islamu i Kršćanstvu".

 

Program je započeo sa zajedničkom večerom, a nakon toga je otvorena tribina.Dovu prije večere je proučio Imam hafiz Nermin ef. Spahić, a na kraju jela Pastor John Kline. Uvodnu riječ na početku programa je uputio moderator profesor Nick Venditti, govoreći o važnosti i idejama kojima se Isus/ Isa alejhi selam vodio, a to je  "Ljubi bližnjeg svoga", kao i kur'anskom principu  "Razgovarati na najljepši način".

 

Na temu islamski blagdani govorio je Imam IKC-Bošnjak hafz Nermin ef. Spahić, a o kršćanskim blagdanima govorio je Pastor John Kline. Nakon zavšenih prezentacija, učesnici ovog programa imali su priliku da postave i pitanja koja se tiču ove tematike. U prelijepom okruženju i predivnoj atmosferi, razgovaralo se uz osjećaj ljubavi i poštovanja. Lijepo je bilo osjetiti draž i ljepotu vjerske tolerancije i uvažavanja, te pokazati da se može zajedno.

 

Molim Uzvišenog Allaha dž.š., da nam podari snagu vjere u duhu tolerancije i razumijevanja, i da nas uputi na činjenja dobra, i na dobroti da gradimo svoj odnos u društvu u kojem živimo. Amin!