ICNAB

Počela “Mala medresa 2017”

Ovogodišnja, šesta po redu ljetna škola islama “Mala medresa” počela je svečanim otvaranjem u školskom amfiteatru Medrese “Osman-ef. Redžović”, u petak, 30.6.2017. Nakon proučenog ašereta, polaznici ljetne škole i njihovi roditelji su se kroz kratki dokumentarni film upoznali sa školom domaćinom, a pomoćnica direktora za đački dom, profesorica Amela Numanagić je poselamila učesnike i njihove roditelje, te kazala nešto o ovogodišnjem programu “Male medrese”. Polaznici će imati priliku da se više upoznaju sa kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče nešto više o svojoj vjeri i tradiciji.

 

Ove godine preko 40 učesnika iz 13 džemata iz 9 američkih država i dvije kanadske provincije uzima učešće u  bogatom programu “Male Medrese”.  Ove godine najviše polaznika dolazi iz Hartford, CT, te Phoenix, AZ i Toronto, ON, a sedam polaznika je bilo dio ovog programa i prošle godine, što samo govori o kvalitetu ovog programa i želji polaznika da opet budu dio nečeg lijepog.

 

Pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini, Medresa “Osman-ef. Redžović” u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike od 2013. godine uspješno realizira projekt “Mala medresa”. Radi se o ljetnoj školi, edukativnom programu osmišljenom za bošnjačku djecu uzrasta od 14 do 18 godina koji su rođeni i odrastaju u USA. Cilj programa je da polaznici tokom 15 dana boravka u Medresi kroz klasične časove, predavanja, kvizove, radionice, nastavu u prirodi, terensku nastavu i izlete saznaju više o svojoj vjeri i bolje se upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem i prirodnim ljepotama svoje domovine.

 

Pratite progres učesnika Male Medrese na njihovoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/MalaMedresa/.