ICNAB

Svečano otvorenje Bošnjačkog Centra i mesdžida "Sabur" u Atlanti

Od 24. do 25. marta 2017. godine u Lawrenceville, GA će se održaviti svečanost povodom otvorenja Bošnjačkog kulturnog centra i mesdžida “Sabur”, a ujedno će se obilježiti dvadeseta godišnjica rada zajednice. Zajednica Bošnjaka Džordžije će takodjer biti i domaćin 16. Saboru Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Gosti ovih dešavanja će, ako Bog da, biti dr. Husein ef Kavazović, hafiz Mensur ef. Malkić, glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef Ćeman, kao i imami i predstavnici džemata ICNAB-a, te mnogobrojni Bošnjaci koji su već najavili svoj dolazak i prisustvo.

 

Važno je napomenuti da je u ovom džematu sjedište Medžlisa 4 i da je od početka osnivanja krovne organizacije Islamske zajednice u Sjevernoj Americi 2003. godine (IABNA/ICNAB) ovaj džemat jedan od najaktivnijih članova. Na širem području Atlante živi oko 10.000 Bošnjaka. U okolini džemata je 350 porodica, a džemat broji oko 600 familija/članova.

 

Programi i vizija ovoga džemata su: prakticiranje i promocija islamskih vrijednosti sa fokusom na bosansku verziju islama, islamsko/bošnjačke kulture i tradicije, promocija istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu u čiju svrhu smo osnovali i postavili eksponate muzeja genocida u posebnoj prostoriji, nastojanje očuvanja naših vrijednosti kroz rad sa djecom i omladinom, osvešćivanje naših džematlija za registraciju za glasanje u BiH i ovdje, saradnja sa ambasadom i konzulatom BiH u SAD-u kroz organiziranje konzularnih dana u našem objektu i drugih aktivnosti, sve u cilju održavanja čvrste veze sa našom otažbinom Bosnom i Hercegovinom.