ICNAB

Abdulah ef. Polovina - primjer pozitivnog predstavljanja islama američkoj javnosti

 

Portland, Oregon: Sedmičnjak Street Roots iz Portland, Oregona objavio je interesantan članak o imamu džemata Portland mr. Abdulah ef. Polovini. Naime, Abdulah efendija je jako aktivan u široj regiji Portlanda pogotovu na polju razumjevanja i približavanja Islama javnosti u Oregonu, kao i saradnji sa policijom i drugim javnim i državnim ustanovama u svrhu što bolje saradnje sa muslimanima ovog grada.

 

Rodom iz Sarajeva, Abdulah efendija je bio imam u džematu Seattle, tj. Islamskoj zajednici Bošnjaka Washingtona, a 2012.  godine se preselio u Portland, Oregon gdje i danas radi i djeluje. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese, a u državi Washington je stekao fakultetsko obrazovanje i magistrirao na Seattle Univerzitetu na odsjeku za teologiju i svećenstvo.

 

Pored obaveza u svom džematu, imam Abdulah je aktivni član Vjeća za kršćansko-muslimansko razumjevanje u Oregonu, kao i savjetodavnog vjeća pri birou Portlandske policije. Glavni imam je medžlisa I – zapad Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. 

 

Članak u cjelosti, na engleskom,  možete pročitati na ovom linku: http://news.streetroots.org/2018/01/26/demistyfying-islam-portland-imam-opens-his-mosque

 

Photo credit: Celeste Noche