ICNAB

Promocija knjige Aiše Purak u Richmond Hill, NY

U petak, poslije jacije namaza, 3. novembra, 2017. godine. u prostorijama novo otvorenog Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Plav-Gusinje na Richmond Hillu u New York-u, održana je promocija knjige "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges" autora Mr. Aiše Purak. Ovo je prva knjiga magistrice Aiše Purak a ujedno i njena prva posjeta ovom centru. Međutim, prema riječima mr. Purak, ova knjige neċe dugo ostati njena jedina knjiga, kako je nagovijestila, da ċe nas uskro počastiti i svojom drugom knjigom. Promociju knjige je organizovao džematski odbor Bošnjačkog islamskog kulturnom centra Plav-Gusinje u saradnji sa Bošnjačko-američkom nacionalnom asocijacijom (BANA), te prema njihovim riječima, ova posjeta je samo početak saradnje sa magistricom i njihovim džematom.

 

Uvodnu riječ je imao imam Bošnjačkog islamskog kulturnog centru na Richmond Hillu u New York-u, hafiz Hako ef. Omeragiċ koji je i predstavio autoricu te je upoznao prisutne džematlije o njenom radu i aktivnostima. Ukratko, u nekoliko riječi je upoznao prisutne o samoj knjizi koja govori o mogućnostima i izazovima bosanskih muhadžira Amerike. Ukazao je na tematiku knjige i kazao da knjiga govori o golgotama kroz koje je prolazio naš Bošnjački narod i podsjetio prisutne da tim strahotama, na žalost, još nije kraj i da mnogi naši muhadžiri prolaze kroz traume prouzrokovane agresijom i genocidom nad našim nedužnim narodom.

 

Iako je magistrica Purak govorila o samom procesu pisanja knjige, te svojim razgovorima sa muhadžirima grada Ročestera i samoj važnosti knjige za sve Bošnjaka, a posebno mlađu generaciju, ipak je odvojila vremena da se dotakne i drugih tema te ostavila prostora da odgovori na pitanja prisutnih džematlija. U nekoliko navrata je izrazila svoje oduševljenje ljepotom i prostranstvom samog centra, te nije štedila riječi pohvale i iskrene komplimente džematskom odboru, te svim donatorima koji su svojim donacijama i radom pomogli da se uradi ovaj nesvakidašnji Bošnjački mega centar. Prema riječima mr. Purak, "Imperativno je svim Bošnjacima iz svih krajeva Amerike, dalaziti na ekskurziju u ovaj centar, kako bi vidjeli ovo remek djelo, djelo zlatnih ruku naših dobrih Bošnjana iz Plava i Gusinja u New Yorku. Da im ovo bude inspiracija, lekcija i pouka šta jedinstvo, sloga i vizija pravih i sposobnih ljudi na pravom mjestu mogu da postignu u srcu New Yorka"

 

Kao i uvijek za dobre programe trebaju i dobri organizatori i harmoničan i sposoban tim da to sve organizuje i pripremi. Tako i za ovaj program, tim vrijednih organizatora je učestovao u pripremi ovog programa i pobrinuo se da ovaj nesvakidašnji događaj prođe u najboljem redu. Hafiz Hako ef. Omeragiċ se pobrinuo da program i promocija knjige protekne u najboljem redu, dok su vrijedne hanume, ali i podmladak, omladina džemata vodili računa da svako okusi ponešto od bogate trepeze koje su pripremile vrijedne džematlijke. Dok je predsjednik džemata, uvaženi vakif i veliki vizionar, te dizajner ovog impozantnog centra, Smail Serdanoviċ pobrinuo se da večerašnjem musafiru, zajedno sa hafizom Hakom ef. i njegovom hanumom Lejlom pokaže raskošnost ljepote i prostora Bošnjačkog islamskog kulturnog centra. Da Uzvišeni Allah dž.š sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj program održi u ovako divnoj i zavidnoj atmosferi, obilno nagradi.