ICNAB

Čestitka glavnog imama povodom 1438. hidžretske godine

 

Esselamu alejkum!


Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,


Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. oktobra 2016. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1438. hidžretska godina.


Ovaj najznačajniji događaj u historiji islama koji nas podsjeća na Poslanika Muhammeda a.s., na poduhvat njega i njegovih ashaba u očuvanja islama, izaziva divljenje u svima nama i nakon gotovo jednog i pol milenijuma. Svake godine iznova, podsjećamo se na život Poslanika i njegovih uputa koje ostaju do sudnjeg dana da ih slijedimo kako bismo stekli Allahovo zadovoljstvo.


Nova hidžretska godina je vrijeme kada i mi preispitujemo svoje postupke i naša djela koja smo učinili u protekloj godini, šta smo propustili i šta moramo popraviti u godini koja dolazi.


Neka nam nova hidžretska godina bude podstrek za činjenje dobrih dijela, za očuvanje naših rodbisnkih i komšijskih odnosa i povod da pomažemo one koji nas trebaju.


Molim Allaha dž.š. da njegova milost obasja puteve pomirenja cijelog Ummeta Muhammeda a.s., oprosta grijeha i da nam da snage da u 1438. godini napustimo sve ono što će štetiti nama, našim najmilijima i našoj Islamskoj zajednici.


KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR


Mr. Sabahudin ef. Ćeman


Glavni imam

Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike