ICNAB

Prvi Omladinski Kamp IZBSA

 

Na ovogodišnjem Saboru Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dato je zeleno svijetlo za početak prvog omladinskog kampa u organizaciji naše krovne organizacije. Aktivisti i volonteri ovog programa su prisutnim na Saboru prezentovali cilj, svrhu i organizacijske detalje ovog programa.

 

Organizatori kampa rade na kreiranju niza radionica, predavanja i ostalih aktivnosti koje će u mladima produbiti posvećenost vjeri, sebi i zajednici. Sve ove raznovrsne aktivnosti imaju cilj u sigurnom okruženju razviju želju, spremnost, znanje i vještine polaznika, koje će imati konačan cilj da aktivno rade i učestvuju u kreiranju boljeg života za sebe i zajednicu.

Opširnije: Prvi Omladinski Kamp IZBSA

Projekat "Kultura pamćenja, temelj za bolju budućnost Bošnjaka i BiH" prezentovan na Saboru IZBSA

U okviru Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) profesor Emir Ramić je prezentirao dosadašnje rezultate projekta: "Kultura pamćenja, temelj za bolju budućnost Bošnjaka i BiH". Radi se o izuzetno važnom projektu IZBSA u okviru koga se promoviše historijsko naučno djelo akademika prof. dr. Smaila Čekića: "Dejtonski mirovni sporazum, legalizacija genocida u BiH", te značaj kulture pamćenja kao osnovnog faktora bolje budućnosti Bošnjaka i BiH. Historijsko djelo akademika Čekića je ugledalo svjetlost dana zahvaljujući IZBSA.

 

Ovaj veliki korak IZBSA je od izuzetne važnosti za istinu, pravdu i kulturu pamćenja, ali i za samu krovnu islamsku organizaciju američkih i kanadski Bošnjaka. Do sada je projekat urađen u sljedećim gradovima: Seatlle, Denver, Toronto, New York, Phoenex - na Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike, St. Louis, Atlanta, Des Moines i Richmond.  U svim navedenim gradovima projekat je pohvaljen. Posebno je u svim gradovima odano veliko priznanje IZBSA za veliki čin pomoći u izdanju historijskog djela akademika Smaila Čekića.

Opširnije: Projekat "Kultura pamćenja, temelj za bolju budućnost Bošnjaka i BiH" prezentovan na Saboru IZBSA

Održan 17. Sabor IZBSA i otvorena džamija u Denveru

Tokom proteklog vikenda (30. marta – 1. aprila 2018. godine) u Denveru, CO je se održao niz aktivnosti koje su, prije svega, od velikog značaja za bošnjačku zajednicu u Sjevernoj Americi, a pored toga, oba dogadjaja su ostavila lijep utisak na sve prisutne goste. Glavni razlozi okupljanja su bili održavanje 17. Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i svečano otvaranje Dzamije Bosanskog Edukativnog i Kulturnog Centra Colorado (BEKCC).

 

Prvog dana programa, u petak, 30. marta 2018. godine, između jacije namaza održan je uvodni dio programa otvaranja džamije BEKCC na kome su se prisutnim imamima, sabornicima, džematlijama i drugim gostima, pored Mirsad ef. Huseljića, imama u džematu domaćinu, obratili i glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA), dr. Sabahudin ef. Ćeman, dok je prigodan vaz održao mr. Dženan ef. Handžić direktor medrese “Osman ef. Redžović” iz Čajangrada kod Visokog.

Opširnije: Održan 17. Sabor IZBSA i otvorena džamija u Denveru

Još članaka...