ICNAB

Medžlisi

"Deset pitanja" sa dr. Hazim ef. Fazlićem

Na deset pitanja odgovara dr. Hazim ef. Fazlić, predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. 

1.    Dr. Fazlić, Vi ste na prošlom Saboru, tj. 2016. godine izabrani za predsjednika Sabora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Kakvo  stanje ste zatekli kad ste stupili na tu funkciju i šta se od tada promjenilo?

Prije svega želim vas i vaše čitaoce poselamiti, i zahvaliti vam se na vašem aktivnom učešću i radu unutar institucija Islamske Zajednice. Moj izbor za predsjednika Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike desio se u jednom već dužem procesu reorganizacije i ustrojavanja Islamske Zajednice. Glavni Imam Sabahudin ef. Ćeman, sa svojim timom, odnosno Upravni Odborom, već duže vremena radi na jednom, tako da ga nazovem, jednoobraznijem modelu, po kojem bi se naši džemati u Americi ustrojili. Što se tiče promjena unutar Islamsk Zajednice, svaki sud o tome više je subjektivne prirode i zavisi kako ko na rad i aktivnosti naše Zajednice gleda. Za nekog, nekih značajnih promjena nije ni bilo, a neko možda vidi višestruke i višeslojne pomake. I jedno i drugo gledište bi moglo da bude tačno, jer možemo reći da Islamska Zajednica ima svoje redovne godišnje aktivnosti, kao što su sastanci medžlisa, sabora, susreti Bošnjaka, omladinski susreti, izdavačka djelatnost, organizacija hadža, itd. Kada Islamsku Zajednicu posmatramo sa tog gledišta, onda su promjene minimalne. S druge strane, moje mišljenje je da je najznačajnija promjena koja se u ovoj godini primjeti jeste sve prisutnija okrenutost ICNAB-a sebi. Vodeći ljudi naše zajednice sve više razgovaraju o budućnosti organizovanog vjerskog života Bošnjaka na ovim prostorima. Sve se više govori i, u određenom domenu, planira, strategija i vizija razvoja ICNAB-a u narednog periodu. Za nekog, ovi planovi su samo na nivou priče, ali za mene, i nadam se mnoge druge, ti planovi o budućem organizovanju i djelovanju naše zajednice su dio jednog ozbiljnog procesa koji će tokom vremena dati, za nadati se je, lijepe rezultate.

Opširnije: "Deset pitanja" sa dr. Hazim ef. Fazlićem

Održana Treća redovna skupština Medžlisa 2 (Midwest) ICNAB-a

Treća redovna Skupština medžlisa Midwest održana je proteklog vikenda (30-31. januar 2016) u Grand Rapidsu 

(Michigan), a njen domaćin je bio džemat Behar na čelu sa imamom Edipom ef. Makićem.

 

U subotu popodne održan je sastanak imama, a navečer u prisustvu velikog broja džematlija i predstavnika medija upriličena je mevludska svečanost kojoj je prisustvovalo dvanaest imama ovog medžlisa zajedno sa delegatima iz reda džematlija. Oni su zajedno sa džematskim horom izveli prelijep program, a večer su upotpunila obraćanja Oblasnog imama hafiza Muriza ef. Mešića i predstavnika Savjetodavnog vijeća BiH u Washingtonu, gosp. Harisa Alibašića.

 

 

Opširnije: Održana Treća redovna skupština Medžlisa 2 (Midwest) ICNAB-a

Održana Treća redovna skupština Medžlisa 3 (Northeast) ICNAB-a

U subotu 30. Januara 2016.godine u gradu Utici, NY je održana redovna godišnja skupština medžlisa 3, Northeast, ICNAB-a.

 

U neobično prijatno zimsko jutro 30. januara u džamiji džemata Bosnian Islamic Association of Utica u deset sati ujutro, počela je redovna godišnja skupština medžlisa Northeast.

Trideset delegata, predstavnici 16 džemata iz svih krajeva medžlisa (predstavnici iz SAD kao i Kanade) su došli u Uticu, na žalost pet džemata medžlisa nisu poslali svoje predstavnike na skupštinu.

Glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman je se takodjer pridružio skupštini medžlisa.

 

Opširnije: Održana Treća redovna skupština Medžlisa 3 (Northeast) ICNAB-a

Održana Treća redovna skupština Medžlisa 1 (West) ICNAB-a

Uzvišeni Allah dž. š. u Kur`anu kaze: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imas, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisujež, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali I`mran, 26)


Muhammed a.s. je rekao: ”Najbolje vaše starješine muslimani jesu oni koje vi volite, a oni vas vole, a najgori su oni koje vi mrzite, a oni vas mrze, koje vi proklinjete, a oni vas proklinju”. (Muslim)

 

Dana, 23. januara 2016. godine održana je Treća redovna skupština Medžlisa 1 (West) Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova skupština je održana u San Jose-u, u američkoj saveznoj državi California i domaćin je bio tamošnji ICBAB džemat i organizacija na čelu sa imamom Haris ef. Mukićem i predsjednikom džematskog odbora Sifetom Osmanovićem.

Opširnije: Održana Treća redovna skupština Medžlisa 1 (West) ICNAB-a