ICNAB

Bosnian Cultural Center - Grand Rapids

Bosnian Cultural Center 

Imam: Muaz ef. Redžić

Ulica: 2839 Eastern Ave

Grad: Grand Rapids

Federalna Država: MI

Poštanski Broj: 49508

Država: USA

Telefon: (616) 706-0685

Fax:

DŽEMATSKI WEBSITE

 

Opis:

 

"Prvi Bošnjaci na tlo Grand Rapidsa su dosli 1993 godine dok se nad Bosnom i Hercegovinom sprovodio dugo spreman genocid nezapamcen od drugog Svjetskog rata. Kako je vrijeme odmicalo naša zajednica u Grand Rapidsu je sve više rasla i ujedno sa tim su rasle i potrebe za neku vrstu organiziranja.

Pocetkom 1997 god. u ovaj grad dolazi i h. Husnija Kadunic, dugogodišnji službenik Medžlisa I.Z. Prijedor. Njegovim dolaskom stjecu se uvjeti za osnivanje džemata te brizni Bošnjaci sazivaju skupštinu Marta 1997-me god. na kojoj je izabran prvi Odbor a za prvog presjednika izabran je Esad Bektaš.

Džemat je od samog pocetka ukljucen u rad Islamske Zajednice u BiH preko institucije Glavnog Imama za Sjevernu Ameriku. Sa džematom smo dobili prvu vrstu samoorganiziranja medu Bošnjacima na podrucju Grand Rapidsa a stim I ujedno sigurnost da naša djeca a I odrasli neizgube svoju Bošnjacku vjeru, tradiciju i kulturu. Prva veca akcija Džemata je bila kupovina zemljišta za mezarje koja je sa velikom pomoci svojih džematlija uspjela. Džemat je vec tad dokazao da svojim radom i zajedništvom se može i mora istrajati u planiranju i realizaciji svojih ciljeva. Samo se tako može omogucitu bolje sutra i egzistencija na ovim podrucju za nas Bošnjake. Ubrzo se broj clanova povecava kao i broj polaznika vjeronauke. Svjesni cinjenice da džemat postaje jaci I brojniji, sazvana je skupština džemata na kojoj se postavilo pitanje “Dali smo spremni za kupovinu vlastitog objekta”.

Na radost sviju prisutnih odluka je donesena za kupovinu vlastitog objekta i akcija prikupljanja donacija je pocela. Nedugo za tim, tacnije u Maju 2003 god. džemat je kupio dragocjeni objekat koji se adaptirao u džamiju.Od tog momenta broj clanova se još više poceo povecavati, te broj polaznika na vjeronauku se priblizio na 200. Nedugo poslije toga BCC kupuje u 2007-moj i drugu zgradu kraj dzamije te 5.5 duluma zemlje na kojem ce napravit djecji Playground te mali fudbalski stadion za nasu djecu.Važno je napomenuti da BKC Džemat prati sve državne kao i vjerske praznike svake godine sa adekvatnim programom, medu kojim su: dan Šehida, godišnji teferic, Dan Državnosti, te mnoge druge dane vezane za našu dragu Bosnu I Hercegovinu.

Rad Bosanskog Kulturnog centra se prosirio i na druge sekcije ukljucujuci Radio Bosne I Hercegovine koji radi na absolutno volenterskoj osnovi a emituje dvosatni program svake Nedjelje; Kulturno Umjetnicko Drustvo Preporod uz koreografiju i vodstvo predsjednika ovog udruzenja gos. Eniza Cinca; udruzenje zena Hajr, Hor Ilahija i Kasida "Zemzem" i Fudbalske Sekcije Bosanskog Kulturnog Centra.

Cilj Bosanskog Kulturnog Centra iz Grand Rapids-a jeste rad, obrazovanje i odrzavanje vjerskog, kulturno umjetnickog, sportskog i zabavnog dijela Bosansko Hercegovacke kulture i tradicije.

Imam Bosanskog Kulturnog Centra je Magistar Muaz Ef Redzic koji iz Bosne dolazi 14-tog Augusta sa svojom hanumom Amelom te sinom Bilalom i kcerkom Merjem.  "