ICNAB

Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton

Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton


Dzamija u Seattleu

Adresa: P.O. BOX 2132

Grad: Edmonton

Provincija: Alberta

Poštanski Broj: T5J 2P4

Država: Kanada

Telefon: 780-245-4536

Email:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

 

 

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Bosnjacka-Islamska-Zajednica-Edmonton-699787146788751/                

 

Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton - džemat u Edmontonu postoji i radi godinama okupljajući Bošnjake i Bošnjakinje, ali zvanično je registrovan 2010. godine kao vjerska organizacija, mada pored toga je i socijalno-kulturna i humanitarna, neprofitabilna organizacija. Džemat u Edmontonu radi u skladu sa propisima Islama i bori se za očuvanje islamskog i bošnjačkog identiteta Bošnjaka na ovom djelu svijeta. 

 

Trenuntno džemat nema džamiju niti stalnog imama. Sve aktivnosti obavljaju se u prostorima koje džemat iznajmi. Sve troškove prostora i ostalih potreba džemat pokriva sa novcem prikupljenim od članarina i organizovanih piknika, sijela, fundraisinga i slično. 


Džemat u Edmontonu u provinciji Alberta, Kanada, postao je član Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) u aprilu 2017. godine. Preko ICNAB-a džemat Edmonton održava pravnu i duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH. 

 

Svake godine, džemat Edmonton, obezbjeđuje imam tokom ramazana, a tu dužnost do sada su obavljali između ostalih: Abdurahman ef. Trnčić r.a., Haris ef. Zulović, Ammar ef. Dikić, Emir Ef. Kapo, Azem efendija, Muhamed efendija, Salih efendija i Siradž efendija. 

 

Na zadnjoj džematskoj skupštini u odbor su izabrani: 

Sejad Karalić - predsjednik

Elmedin Ibrahimović - podpredsjednik

Zefira Hedžić - sekretar 

Alen Aličković - blagajnik 

Mirsad Begić

Sadija Karalić

Naza Agić

Saida Suša 

Mirsad Junuzović

Irnes Omerović

Meho Zec