ICNAB

Bosniaks Educational and Cultural Organization

Bosniak Educational and Cultural Organization

Imam: Abdulah ef. Polovina

Ulica: 12338 SE Foster Rd.

Grad: Portland

Federalna Država: OR

Postcode: 97236

Država: SAD

Telefon: 503-432-8543

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Džematski Website

Opis:  

 

Portland

Grad Portland se nalazi u saveznoj državi Oregon, blizu ušća rijeka Willamette i Kolumbije (Columbia). Prema zadnjem popisu stanovništa iz 2010. godine, u Portlandu je živjelo 583,776 stanovnika, čineći Porltand najvećim gradom u Oregonu, te trećim po naseljenosti u Pacific Northwestu, tj. sjevero-zapadu Amerike.

 

Bošnjaci u Portlandu

Ne zna se tačno kad su prvi Bošnjaci došli u Portland, mada se zna da je tokom 1900-ih godina dosta Bošnjaka radilo u rudnicima i na sječi šuma Monatne, Washingtona, Idaha i Oregona.

Jedan od tih bošnjačkih pionira je i rahmetli Šaćir Ovčina, koji je doselio u Ameriku 1907. godine, a umro u Portlandu 1951. godine, i ukopan je na lokalnom Greenwood Hill groblju.

Nakon agresije srbo-četničkog agresona na Bosnu i Hercegovinu, na područje Portlanda dolazi val bošnjačkih proganika - muhadžira, koji se tu nastanjuju, daleko od domovine.

 

Formiranje džemata

Ideju o formiranju džemata nosila je većina Bošnjaka, ali su se uslovi za organizovan rad stekli tek početkom 2002. godine, kada je održana Osnivačka skupština i kada je džemat u Portlandu zvanično počeo sa radom. Trenutno dzemat ima svoju dzamiju i bosnjacki centar u kojem se odvijaju redovne i vanredne aktivnosti za potrebe Bosnaka i njihovih familija i djece. Nakon nesto vise od deset godina od rada i djelovanja, 2013. godine dzemat je uposlio Imama sa punim radnim vremenom.

 

Članstvo u ICNAB – duhovna veza sa maticom Bosnom i Hercegovinom

Džemat Portland je član Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB), preko koje održava institucialnu, pravnu, i duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH.