ICNAB

Prva ulica sa nazivom "Bošnjak" u Americi

U julu mjesecu 2017. godine Islamski Kulturni Centar "Bošnjak“ iz Des Moines, IA je aplicirao kod Dallas County za  dobijanje dozvole imenovanja ulice koja povezuje vakufski kompleks "Es-Selam“, koji je u vlasništvu IKC "Bošnjak“. sa magistralnim putem 141. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da se kroz administrativne procedure naziv ulice ,"BOSNIAK LANE“, uvrsti u registar i stekne mogućnost postavljanja naziva ulice pored magistralnog puta 141. Ovo je ujedno, koliko je nama poznato prvi naziv ulice, sa nazivom "Bosniak" u cijeloj Americi. U subotu 24. februara 2018. godine, grupa aktivnih članova džemata ,"Bošnjak“, donijela je tablu sa natpisom ulice "Bosniak Ln" na Vakufski kompleks, kako bi se ista mogla instalirati.

Opširnije: Prva ulica sa nazivom "Bošnjak" u Americi

Akcija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike - "Kurbani 2017" uspješno okončana: uplaćena 2255 kurbana

 

Islamska zajednica Bošnjaka sjeverne Amerike zajedno sa svojim džematima proteklu sedmicu dana intenzivno je radila na akciji prikupljanja uplata za kurbane koji će se realizovati preko Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ova akcija na prostoru Sjeverne Amerike već nekoliko godina za redom bilježi rast te je i ove godine zahvaljujući džematlijama svih džemata ICNAB-a kao i drugim pojedincima koji su svoje kurbane odlučili žrtvovati na ovaj način, premašila broj uplata u odnosu na prošlu godinu.

Opširnije: Akcija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike - "Kurbani 2017" uspješno okončana: uplaćena...

Mala Medresa - Hvala na registraciji

Javit ćemo Vam se ubrzo sa više informacija o ovogodišnjoj Maloj Medresi. 

Hatme - svečanost u džematu ICBMN

 

Hvala Allahu Gospodaru svjetova koji nam je dao Kur’an da bude čitavom svijetu opomena. Bože učini da namKur’an bude drug na ovom svijetu, zagovarač na Sudnjem danu, svjetlo na putu, putokaz i vođa ka dobrim dijelima. Zaista je Allahova blagodat najljepša blagodat, i zaista su najbolja dijela samo ona radi Allaha.

 

Subota, 05.13.2017. godine, još jedan mubarek dan poseban sam po sebi, ali jos posebniji zbog važnog događaja koji se dogodio u našem džematu. Naime, od kako je osnovan  džemat ICBMN, po prvi put su se  proučile hatmenske dove. Posjetili su nas mnogi musafiri iz drugih država, Iowa, Missouri, Illinois, Michigan. Gosti predavači na ovoj svečanosti bilu su hfz. Amir ef. Čauš, Sulejman ef. Čaušević i pastor Scott Simmons. Ovaj događaj obilježen je na najljepši mogući način, učenjem odlomaka iz Allahove Časne Knjige. Radost se čisto mogla pročitati na njihovim licima. Naravno, bilo je trenutaka kada su mislili da je nemoguće, da je preteško, ali hvala Allahu uvjeriše sebe, a i nas, da je svako dijelo radi Uzvišenog moguće dijelo. Allah zaista olakšava vjernicima koji su na ispravnom putu, a nema ispravnijeg puta od onoga kojim nas Kur’an vodi.

Opširnije: Hatme - svečanost u džematu ICBMN

Zajednička izjava o nasilnom ekstremizmu

Sa sastanka reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića s bošnjačkim predstavnicima iz političkog, akademskog, kulturnog i vjerskog života održanog u Sarajevu, 4. decembra. 2015. godine

 

Mi, građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, svjesni naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za budućnost države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Opširnije: Zajednička izjava o nasilnom ekstremizmu