ICNAB

Decembarska umra u organizaciji ICNAB-a

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i ove godine organizuje odlazak na decembarsku umru.

 

Odlazak je, ako Bog da, planiran za 22. decembra 2017. letom za Medinu iz Washington, DC sa Saudi Airlines, dok je povratak planiran za 31. decembar 2017. Cijena aranžmana je $2,600. Rezervacija odredjenog broja dvokrevetnih soba je moguća uz doplatu od $200 po osobi.

Boravak od 23.-26. decembra je rezervisan u Medini u hotelu Dallah Taibah (trokrevetne sobe, sa doručkom), a od 26.-31. decembra u Mekki u Abraj Al Bait, hotelu sa pet zvjezdica pored harema (trokrevetne sobe, sa doručkom).

 

Tokom boravka organizovana je posjeta historijskih mjesta u Mekki i Medini.

Opširnije: Decembarska umra u organizaciji ICNAB-a

IZVJEŠTAJ O ICNAB-ovoj AKCIJI ZA POMOĆ HOUSTONU POVODOM URAGANA HARVEY

 

Phoenix, AZ: Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je prvi dan kurban bajrama u svim džematima organizirala sergiju povodom katastrofalnih poplava u Houstonu. Sergija je namijenjena za potrebe našeg džemata u Houstou čija je džamija potopljena, kao i za sve ljude koji su pogođeni ovom katastrofom. Podjelu sredstava komisijski će izvršit džematki odbor našeg džemata u Houstonu prema prioritetima.

Opširnije: IZVJEŠTAJ O ICNAB-ovoj AKCIJI ZA POMOĆ HOUSTONU POVODOM URAGANA HARVEY

Čestitka povodom nove 1439. hidžretske godine

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u srijedu, 20. septembra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

 

Svaka nova hidžretska godina vraća nas sjećanjem na Hidžru Poslanika a.s., na taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, kao jednom od najznačajnijih trenutaka u životu Božijeg Poslanika a.s. i povijesti muslimana, kao i na našu hidžru iz domovine, s nadom u bolje sutra i željom za ispunjenjem hidžretskog imperativa o izgradnji povjerenja, suživota i solidarnosti kroz ispit spremnosti na žrtvu na Allahovu dž.š. putu i provjeru jačine i stepena našeg imana.

 

U današnje vrijeme svjedoci smo jednog migracijskog talasa koji je zahvatio čitav svijet, a hidžra je fenomen koji se stalno i iznova ponavlja. Hidžra nije znak slabosti, nego moralna snaga, svijest i odanost istini i plemenitoj ideji, te samoprijegor i požrtvovanost za tu uzvišenu ideju, što je temelj i garancija svih budućih uspjeha i pobjeda.

Opširnije: Čestitka povodom nove 1439. hidžretske godine

Hadž u organizaciji ICNAB-a za 2017. g / 1438. h.g. je uspješno završen

 

Ovogodišnji, petnaesti po redu, odlazak na obavljanje petog islamskog šarta, hadža, u organizaciji ICNAB-a je uspješno okončan. 

 

Iz džemata širom Amerike, petu islamsku dužnost su obavile 41 hadžija i hadži hanuma, te je 25 bedela obavilo hadžske obrede za rahmetlije ili one koji ne mogu lično prisustvovati na Svetim Mjestima. 

Opširnije: Hadž u organizaciji ICNAB-a za 2017. g / 1438. h.g. je uspješno završen

Poziv za pomoć žrtvama uragana Harvey / Call for support for Hurricane Harvey victims

Upravni odbor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) na osnovu hitne konsultacije povodom razarajućeg nevremena i uragana koji je zahvatio predjele savezne države Teksas donio je odluku da dodjeli jednokratnu pomoć od $10,000 žrtvama koje su pogođene ovom nepogodom na prostoru Houstona. 

 

Upravni odbor je također donio odluku da svi džemati članovi ICNAB-a organizuju sergiju u petak 1. septembra 2017. godine, a kao pomoć žrtvama urgana Harvey. Također, upravni odbor poziva sve džemate i džematlije da se odazovu na ovu akciju.

Opširnije: Poziv za pomoć žrtvama uragana Harvey / Call for support for Hurricane Harvey victims